Nieuws

Hier vindt u het nieuws over DjustConnect zelf, gelinkte projecten, nieuwe toepassingen en events die ILVO zelf verspreidt en interessante artikels die verschenen zijn in de media.

03.06.2022

Fevia benoemt transparantie als een van de 4 trends voor de toekomst van de voedselveiligheid… en ziet dat DjustConnect hierbij kan helpen om het delen van data doorheen de agrovoedingsketen te faciliteren. 

30.05.2022

DjustConnect heeft een stevige versnelling ingezet. De goede resultaten van DjustConnect werden voorgesteld op een seminarie tijdens de Agridagen in Ravels. 

20.05.2022

Het Departement Landbouw en Visserij stapt mee in DjustConnect, het Vlaamse datadeelplatform, waarmee zo’n 23.000 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zelf kunnen beslissen om hun data te delen met een externe partner.

20.05.2022

Op het Vlaamse datadeelplatform DjustConnect zijn vandaag al 30 op- en afritten in gebruik waarlangs dagelijks datatransporten verlopen, goedgekeurd en gecontroleerd door de landbouwer als data-eigenaar. Daarmee heeft DjustConnect een stevige versnelling ingezet.

20.05.2022

Voor melkveehouders is met DjustConnect opnieuw een belangrijke stap gezet richting administratieve vereenvoudiging. Ze kunnen nu ook de gegevens van hun melkgeldafrekening automatisch laten doorstromen naar hun boekhoudpakket. 

19.04.2022

Data speelt een steeds prominentere rol in de agrovoedingsindustrie en dat is duidelijk te merken.
Op vrijdag 20 mei, organiseert DjustConnect een ontbijtevenement op de Agridagen in Ravels. Hier willen we de vele voordelen aantonen die datadelen voor u kan hebben. 

10.03.2022

Een full house met zowel echte als digitale enthousiastelingen voor het Over(K)eten event van CHAIN over succesvol datadelen in de agrovoedingsector in samenwerking met ILVO, Workitects, Flanders'FOOD en Alimento Group en met de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) Vlaanderen.

15.02.2022

Steeds meer sectoren connecteren op het datadeel platform DjustConnect. De volgende stap in de verdere ontwikkeling is het platform nog gemakkelijker en toegankelijker maken voor bedrijven én voor boeren - daar werken de ontwerpers van DjustConnect voortdurend aan. “De grootste uitdaging blijft om iedereen mee te krijgen in dit digitale verhaal”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag van Joris Nachtergaele (N-VA).

02.02.2022

Met het CHAIN-project focussen we op bedrijven in de agrovoedingsketen die digitale data beter willen inzetten door ze te delen met ketenpartners. Technologisch is datadelen haalbaar, maar het organisatorisch luik en de impact op werkbaarheid is nog onderbelicht. CHAIN connecteert bedrijven, maar vooral mensen: Connecting Humans in the Agrifood INdustry.

14.01.2022

VILT vzw publiceerde een artikel over de lagere bijdrage van melkveehouders aan MilkBE. Dit wordt mogelijk gemaakt door de digitalisering van de duurzaamheidsmonitor via DjustConnect en WALLeSMART. Deze digitalisering zorgt ervoor dat, met toestemming van de melkveehouders, data ter beschikking komen voor de kopers van MilkBE waarvoor zij een verhoogde bijdrage zullen leveren. 

08.12.2021

In het najaar van 2020 startte onderzoeksinstelling ILVO een project voor de valorisatie van API-technologie voor de Vlaamse agrovoedingssector. Onder andere door een dalend aantal Vlaamse landbouwers staan de Vlaamse agrovoedingsbedrijven onder druk. Niets doen in de sector datadelen en API-economie kan een verlies betekenen van marktaandeel, van tewerkstelling en van opdrogende nieuwe investeringen.

01.12.2021

Aardappeltelers kunnen vanaf nu nog gemakkelijker en veiliger hun gewassen monitoren met WatchITgrow. Daarvoor gaat VITO Remote Sensing samenwerken met ILVO en het datadeelplatform DjustConnect.

24.11.2021

Het Vlaamse datadeelplatform DjustConnect heeft op de hackaton van Microsoft en Digitaal Vlaanderen in november de eerste prijs in de wacht gesleept met een innovatief idee om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. In amper 3 dagen werd een demoversie van een interactieve kaart in elkaar gestoken, waarop landbouwbedrijven te vinden zijn met hun basis bedrijfs- en teeltgegevens in de vorm van een digitaal visitekaartje. 

22.10.2021

Welke technologie kan ik gebruiken om te achterhalen hoeveel percent van mijn aardappelen is zijn voor de productie van lange frieten? Hoe kan ik mijn machines autonoom beslissingen laten nemen om rendement te verhogen? Kan artificiële intelligentie helpen om mijn veestapel in optimale gezondheid te houden? Met dit soort vragen over IT en innovatie kunnen actoren uit de agrovoeding terecht bij ODYC.

20.10.2021

Apps kunnen heel handig zijn. Maar als ze niet gelinkt zijn met achterliggende, grotere informatiesystemen waarmee bedrijven al werken, schieten ze hun doel voorbij. Daarvoor waarschuwen wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR).

11.06.2021

In Smart Farming of precisielandbouw is de ‘schaalkleinte’ van onze Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven een belangrijk aandachtspunt. “Het is daarom van belang om ons collectief goed te organiseren en om slimme ondersteuning te geven, zodat een groot digitaal platform (zoals DjustConnect) ontstaat”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

10.06.2021

Voor de klimaatscan die ontwikkeld wordt in het Klimrek-project, is allerhande data nodig. Daarom wordt nu bekeken welke gegevens via het datadeelplatform DjustConnect kunnen opgevraagd en ingelezen worden. Landbouwleven schreef er een artikel over.

23.04.2021

Het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, het bereiken van meer klanten, betreden van extra markten, betere service voor klanten, … het zijn maar enkele van de kansen die de data-economie u biedt. 

02.04.2021

De laatste tijd hoor je steeds vaker de term “data-economie”. Een economie waarin data cruciaal staan om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, meer klanten te bereiken, extra markten te betreden of klanten nog beter te services. 

05.03.2020

IKM-NET is de eerste tool die werkt via het nieuwe datadeelplatform DjustConnect. Voor de 4.000 melkveehouders, aangesloten bij Integrale Kwaliteitszorg Melk (IKM), betekent dit een sterke vereenvoudiging van hun administratieve lasten. Landbouwleven schreef er een artikel over. 

10.10.2019

Na meer dan een jaar intensieve voorbereiding lanceert ILVO samen met AVEVE, Boerenbond, CRV, DGZ en Milcobel een uniek DEELplatform om data geavanceerd te delen in de Vlaamse agrovoedingsketen. Het platform heet DjustConnect, een naam die alludeert op performantie en efficiëntie.