DjustConnect was aanwezig op AgriTechDag'23

07.06.2023

De Test- en Experimenteer Faciliteit ‘AgrifoodTEF’ biedt bedrijven infrastructuur en services aan zoals prototypebouw, beeldanalyse, training van algoritmes en testing onder realistische praktijkomstandigheden. Hiervoor zijn vaak data nodig. Voor het veilig en correct delen van deze data wordt de datadeelinfrastructuur met bijhorende services van DjustConnect ter beschikking gesteld van de bedrijven.

Op de AgriTechDag ’23 bij ILVO in Merelbeke kregen bezoekers een voorproefje van de versnelling die de TEF kan realiseren. Verschillende prototypes voor de Vlaamse landbouwmarkt maakten in een ketting van live demo’s hun publieke primeur.

Eén daarvan is de eerste elektrisch aangedreven autonome tractor: Djust-E, die zijn naam te danken heeft aan het datadeelplatform DjustConnect.

DjustConnect was aanwezig op de AgriTechDag’23 op ILVO. Daar werd de Test- en Experimenteer Faciliteit ‘AgrifoodTEF’ gelanceerd om toepassingen van AI, robotica en data in agrifood te versnellen. Ook een nieuwe demo-applicatie op DjustConnect werd voorgesteld.

Onmisbare stap: datadelen

Een essentiële schakel om deze slimme machines te laten (samen)werken is datadelen tussen de verschillende machines en hun bijhorende platformen onderling. Ook integratie met andere bronnen zoals perceel- en bodemgegevens, weersdata, … is vaak een absolute must. Met DjustConnect heeft de agrifood sector een datadeelplatform dat de nodige services en garanties rond het veilig, efficiënt en transparant uitwisselen van de gegevens kan bieden. Steeds mét behoud van de controle over de gedeelde data en dit zowel van de fabrikant als de betrokken landbouwers.

Nieuwe demo-applicatie

De werking en toegevoegde waarde van de DjustConnect services werden gedemonstreerd aan de hand van een nieuwe tool: “Koolstof in beeld”. Deze demo-app werd ontwikkelend in het EU-project ENVISION H2020. Met de tool kan elke Vlaamse landbouwer de inschatting van de organische koolstof van zijn eigen percelen visualiseren. Deze worden gegenereerd via satellietbeelden door gebruik te maken van artificiële intelligentie. De perceelsinformatie wordt verkregen via DjustConnect.

Op die manier krijgen de Vlaamse landbouwers als eerste toegang tot deze innovatieve tool. Dit steeds met het gebruiksgemak dat ze van DjustConnect gewend zijn en enkel en alleen mét hun uitdrukkelijke toestemming.