Wereldbodemdag: Uniek bodempaspoort in de kijker

05.12.2023

Vandaag is het Wereldbodemdag, een dag waarop we extra aandacht geven aan de grond waarop én waarvan we leven. Want voor veel landbouwactiviteiten is bodem onmisbaar. Daarom kunnen sinds september alle Vlaamse landbouwers hun bodempaspoorten raadplegen van de percelen die ze gebruiken. Dit hulpmiddel is nieuw en nog onbekend voor vele landbouwers, dus geen betere dag dan vandaag om het bodempaspoort in de schijnwerpers te plaatsen. Lees het volledige artikel in VILT.

Het bodempaspoort en DjustConnect

Het bodempaspoort is een applicatie binnen het E-loket voor landbouwers en adviseurs waarin informatie over de bodem van hun percelen makkelijk te raadplegen is. Zo kan het bodempaspoort als hulpmiddel gebruikt worden door de landbouwers om geïnformeerde beslissingen over hun bodems te maken ten voordele van de bodemkwaliteit.

Een belangrijk onderdeel van deze informatie zijn de bodemstaalanalyses vanuit de labo's. Het delen van deze data gebeurt via DjustConnect. Op deze manier

  • Is het delen van deze data conform de Europese gedragscode voor datadelen in de landbouw;
  • Is het delen van deze data conform de geldende Europese wetgevingen (Data Act, Data Governance Act en GDPR);
  • Behouden de landbouwers het overzicht en de controle over hun data;
  • Kunnen de labo-analyses ook gedeeld worden met andere toepassingen om de administratieve lasten van de landbouwers beperkt te houden.

Samenwerken met DjustConnect

Heb jij of heeft jouw bedrijf een tool/applicatie/... waarin data van landbouwers nodig zijn? Neem een kijkje in onze ConnectShop en wie weet staat hier al een databron klaar om te gebruiken voor jouw toepassing.

Vind je de juiste databron niet? We luisteren graag naar je vraag dus aarzel zeker niet om ons te contacteren.