ILVO wint met zijn “Digitale klimaatscan voor landbouwers” de Agoria Digital Society Awards 2022 in de categorie duurzaamheid

01.12.2022

Op de 19de editie van de AGORIA wedstrijd voor de ‘Digital Society Awards’ is ILVO in de prijzen gevallen. De digitale KLIMREK-tool die op het datadeelplatform DJUSTCONNECT draait werd uitgeroepen tot ‘best scorend qua duurzaamheid’.

Agoria award 2022

"Wij kandideerden met de digitale KLIMREK-KLIMAATSCAN omdat we vonden dat die de aandacht van heel de maatschappij verdient. Het gaat om een gebruiksvriendelijke digitale tool voor boeren om nog duurzamer te produceren en om hierover transparant te communiceren naar de consument. Dit is een erkenning voor de landbouw- en voedingssector die innovatief en digitaal is en die deel van de klimaatoplossing wil én kan zijn.”

Eva Maes
ILVO

De Agoria Digital Society Awards lauweren jaarlijks digitale overheidsprojecten die het leven van de burger en de ondernemer aangenamer en efficiënter maken.

Klimaatinspanning van landbouw- en voedingssector

De hedendaagse landbouwer doet dagelijkse grote inspanningen om zo duurzaam mogelijk te produceren. Ze doen zo veel om de milieu- en klimaatdruk te beperken. Alleen zijn vele consumenten zich hiervan onvoldoende van bewust.

"Om de inspanningen van de landbouwers beter te sturen en vooral zichtbaar te maken, werd door ILVO, Innovatiesteunpunt-BB en VITO de Klimrek klimaatscan ontwikkeld. Op basis van bedrijfseigen cijfers kunnen boeren hun koolstofvoetafdruk en ruimere milieu-impact berekenen én maatregelen nemen om deze te verkleinen."

Anne-Sophie Sacré
ILVO

Digitale duim deze landbouwklimaatscan

Bovendien is de procedure flink vereenvoudigd door de samenwerking met het datadeelplatform DjustConnect, ontwikkeld door een ILVO-datateam. Er is voor gezorgd dat het verzamelen van de nodige data veel sneller gaat. Op DjustConnect worden zowel private als publieke databronnen beschikbaar gemaakt, maar behouden vooral ook de landbouwers daarbij het overzicht en het recht om te beslissen wie hun data mag gebruiken. De relevante data kunnen doorvloeien naar de klimaatscan, waardoor deze meer up to date en correct zijn klimaatfoto van het landbouwbedrijf maakt.

Blije reacties

ILVO geeft het applaus meteen door aan de betrokken actoren in de KLIMREK – DJUSTCONNECT wereld.

" Deze overwinning is er eentje voor alle landbouwers die willen bewijzen dat de landbouw voorloper is in de strijd voor een duurzamere wereld. Eentje voor alle klimaatconsulenten die hen hierin op weg helpen. En zeker ook voor alle bedrijven met een oprit op onze datasnelweg, die streven om het leven van landbouwers eenvoudiger én beter te maken. Laat het een opstap zijn voor de landbouwers en bedrijven om mee te werken aan een klimaatvriendelijke landbouw zonder extra administratie."

Stephanie Van Weyenberg
ILVO

Samenwerking doorheen de keten loont, is de les. Het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) werkte voor dit project samen met Boerenbond, VITO, BCZ-CBL, Belpork, Belgapom, Departement Landbouw en Visserij, Vlaio en met veel landbouwers die zich als data-pionier engageerden.