festILVO

15.09.2022-19.09.2022

Een uniek FOODfestival dat samen met de vele proevertjes ook het maakproces en de wetenschap erachter serveert. Kom naar onze festivalweide, ontdek het gevarieerd menu en geniet van de prachtige onderzoekskouter!

Ook DjustConnect is aanwezig met een standje en workshops. Volg de eventwebsite voor het programma.

Over festILVO

Op 15, 16, 18 en 19 september - vier nazomerse dagen lang - viert ILVO zijn 90e verjaardag. Iedereen is welkom op de festivalweide in Merelbeke/Melle, te midden van onze 200 hectare proefvelden. We presenteren er festILVO, een uniek FOODfestival dat samen met de vele proevertjes ook het maakproces en de wetenschap erachter serveert.

15 en 16 september: pro-days

Op donderdag en vrijdag ontvangen wij graag onze professionele stakeholders.

Ben jij een land- of tuinbouwer of voedingsproducent? Ben je afnemer, leverancier, beleidsmedewerker of adviseur in de agrovoedingssector? Werk je op een andere manier mee aan de toekomst van de agrovoedingssector? Jij vindt in ons studie- en contactdagprogramma ongetwijfeld een frisse duik in jouw vakgebied.

Tussendoor geniet je van het netwerken op onze mooie onderzoekskouter en proef je van onze innovatieve catering. Even (na)vergaderen of je mails checken? Onze innovatieve landschapstuin is jouw toevluchtsoord.

Ken je ILVO niet zo goed? Fris je geheugen op of maak kennis met onze 10 onderzoeksthema's tijdens je pauze.

DjustConnect organiseert een workshop over slim datadelen voor praktijkcentra.

18 september: publieksdag

Op zondag - Dag van de Landbouw - verwachten we jou, beste buurman, vriend, Bourgondiër, stedeling of buitenmens! Breng je smaakpapillen, je neus en je wandelschoenen mee en kom ons Festival van Weten en Eten beleven.

Je vertrekt op avontuur langs hightech drones, robots en machines op de proefvelden. Je hopt binnen in de melkvee proefstal en smult van een koemelkijsje. Of is het een pastinaakijsje?!

Je raapt je eigen patatjes, plukt je eigen goudsbloemen en ontdekt het maakproces achter het voedsel dat we dagelijks eten. Wedden dat je hersens al na de eerste kilometer knetteren?!

Gelukkig kan je uitrusten in onze landschapstuin waar niet siergrassen maar bijenvriendelijke rozen en eetbare quinoa, kikkererwt en soja de show stelen.

Hebben je hersens en zintuigen nog rust nodig? De kinderen klimmen zich een breuk (neen hoor!) op onze stropiramide, terwijl jij rustig kuiert op de innovatieve foodmarkt of iets nuttigt uit het non-stop openlucht eetcafé. Onderweg kom je boeren tegen die allemaal claimen de landbouwer van de toekomst te zijn. Hoe zit dat in elkaar?

Hou je van koken of eten, dan kan je je verder laten prikkelen door de koks in onze kook- en proef-demotent. Hun frigo zit vol niet-zo-alledaagse ingrediënten. Zeewier, noten, witloofwortels en quinoa... benieuwd wat daar uit de oven komt!

's Avonds pik je de allerlaatste (!) voorstelling mee van Zwins, een authentiek West-Vlaams, tragikomisch theaterstuk. Vergeet je trui niet, want kijken naar dit stuk doe je onder een zwarte sterrenhemel. Neem ook een zakdoek mee. Wenen en lachen - al dan niet tegelijk - is toegestaan.

Meer uitleg over datadelen en DjustConnect krijg je op de Stoofvlees-friet wandeling.

19 september: scholendag

Het festival afsluiten doen we op maandag met een bezoek van de landbouw- en hotelscholen. Zij krijgen een aangepast programma dat past bij hun eindtermen.

Praktisch

FestILVO vindt plaats op en rond de ILVO sites in Merelbeke. Het festivalhart waar alles start en eindigt is op de Burgemeester van Gansberghelaan 96 te Merelbeke.