Webinarreeks: Wij produceren voeding...en DATA!

Is de data-economie welkom – en nuttig – in de agrovoedingssector?

Data ‘ontginnen’ en geautomatiseerd delen? Data-gebaseerde apps ontwikkelen om er zelf beter (slimmer, commerciëler, efficiënter…) van te worden? Benieuwd naar efficiënter datadelen via het datadeelplatform DjustConnect? Er zijn vele voordelen te rapen in de data-economie. Hoe kunnen we dit toepassen als agrovoedingsketen?

Zoekt u een oplossing voor uw spaghetti aan data en verkiest u gestructureerd en voordelig datadelen via DjustConnect? Bent u benieuwd naar voorbeelden van data-delen waardoor bedrijven zichzelf beter in de markt zetten of houden?

Spaghetti aan data

ILVO heeft als onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor de landbouw-, mariene en voedingssector al een heel traject afgelegd om veel méér te halen uit de data die in de bedrijven gegenereerd worden. Flanders’FOOD en de Food Pilot spreken hun netwerk mee aan om hiermee kennis te maken.

Sessie 1: De data-economie: hoe kan ik meer uit (mijn) data halen?

Bedrijven worden overspoeld met heel veel data: documenten, registraties, certificaten en facturen. Al van bij de start op het land- en tuinbouwbedrijf wordt elk product van data vergezeld. Verder in de keten voegt elke schakel hier data aan toe. Het toenemend gebruik van machines, sensoren en digitale toepassingen heeft dit enkel versterkt.

Het lijkt een wirwar, maar door het delen van deze data tussen verschillende organisaties, en het slim combineren ervan, kan heel veel informatie en tijd gewonnen worden en wordt innovatie in de sector sneller realiseerbaar. Met andere woorden, data hebben veel waarde.

 • Wat is data-economie? Joris Relaes, ILVO
 • Geven zonnepanelen en windenergie voldoende kracht om een data-economie aan te zwengelen? Ervaringen uit de energiesector. Dieter Jong, Re.Alto
 • Hoe kan het data deelplatform DjustConnect u hierbij ondersteunen? Stephanie Van Weyenberg, ILVO
 • Opportuniteit of uitdaging? Bedrijven getuigen: Koen Uyttenhove, IOT manager AVR en Founder ODYC DIHAVR en Ben Vanpoucke, IT manager Belgian Pork Group

Sessie 2: Hoe kan ik een verdienmodel opbouwen voor datadelen?

De typische voordelen van datadelen zijn na sessie 1 duidelijk voor u: slimme toepassingen, administratieve vereenvoudiging, gerichter advies, optimalisatie van bedrijfsprocessen of innovatie voor de sector. Maar als u hierin investeert als bedrijf wilt u wel zeker zijn van een Return-on-Investment. In deze sessie focussen we op de mogelijke verdienmodellen.

 • Wat hebben airbNb, vinted en een koekjesfabriek gemeen? Een data verdienmodel! – Wim Vanhaverbeke, Surrey Business School
 • Zelf aan de slag? Met deze tools geeft u vorm aan uw digitale strategie of data business case – Bart Minne en Eva Maes, ILVO
 • Data valorisatie via DjustConnect – Stephanie Van Weyenberg, ILVO
 • Bedrijven delen hun eigen ervaringen uit de praktijk: Tammo Van Leeuwen, CEO Fooddesk

Sessie 3: Wat zijn API's en waarom zou ik ze gebruiken?

Dankzij API’s kunnen computerprogramma’s met elkaar communiceren, en zijn nieuwe IT-ontwikkelingen in een paar weken mogelijk? Maar wat zijn deze API’s juist en waarom is het belangrijk dat u de nieuwe mogelijkheden ervan kent? En wat is de toegevoegde waarde van DjustConnect? De wondere wereld van API’s, architectuur en datadeelplatformen gaat hier voor jou open. Een beter inzicht in de technische kant van datadelen, stelt u in staat betere bedrijfsbeslissingen te nemen.

 • “API’s” zo’n typische IT-term? Waarom moet u als CEO toch weten wat dit is? - Stephane Jans, In The Pocket
 • Uw API’s op DjustConnect – Stephanie Van Weyenberg, ILVO
 • Bedrijven delen hun eigen ervaringen uit de praktijk: Thierry Bruyneel, partner bij Delaware, Ellen Verhasselt, International Business Development bij SmartWithFood

Sessie 4: Spelregels voor datadelen, hoe zit het juridisch?

Wie data zegt, zegt eigenaarschap, privacy en veiligheid. In deze sessie loodsen we u doorheen al deze zaken, met de typische eigenheid van de agrovoedingssector. Want waarom is GDPR niet voldoende, wat is toch die “Code of Conduct on Agricultural Data Sharing”, en hoe kan je deze dan toepassen? Wat moet er eigenlijk in een datadeel-contract staan? En eens jouw data gedeeld, wat kan er dan verder mee gebeuren? En hoe handhaaf je als bedrijf je eigendomsrecht? We leggen ook uit hoe DjustConnect de Code of Conduct vertaalt in het platform en wat de voordelen daarvan zijn voor alle partijen.

 • Getouwtrek om data? Een goed juridisch kader zorgt ervoor dat dit niet hoeft. – Natalie Bertels, KU Leuven
 • Code of Conduct voor datadelen in landbouw – Jürgen Vangeyte, ILVO
 • DjustConnect = 100% controle over je data – Stephanie Van Weyenberg, ILVO
 • Bedrijven delen hun eigen ervaringen uit de praktijk: Dirk Coucke, CEO United Experts