Fevia benoemt transparantie als een van de 4 trends voor de toekomst van de voedselveiligheid… en ziet dat DjustConnect hierbij kan helpen om het delen van data doorheen de agrovoedingsketen te faciliteren.
Ons voedselveiligheidssysteem heeft vandaag een goede reputatie in het binnen-en buitenland… en die willen we ook in de toekomst behouden. Voedingsbedrijven stomen zich klaar voor de verschillende uitdagingen die daarbij komen kijken. Hoe gaan we om met nieuwe voedingsmiddelen en met verregaande technologie die maakt dat er meer transparantie komt doorheen de keten? Deze 4 trends kunnen stuk voor stuk een gamechanger zijn voor ons voedselveiligheidssysteem van morgen.
Naar een grotere voedselveiligheidscultuur
Nieuwe voedingsmiddelen, nieuwe uitdagingen
Blockchaintechnologie biedt meer transparantie
Je kent blockchain wellicht van de digitale munt Bitcoin, maar wist je dat de technologie ook in onze sector mogelijkheden biedt? Blockchain werkt via een decentrale, chronologische ‘boekhouding’ waarin alle transacties worden bijgehouden. Dit maakt het mogelijk om een hele keten te certificeren, van de grondstof tot en met het afgewerkte product, zonder tussenkomst van derden. De blockchaintechnologie kan dus helpen om voedselfraude te bestrijden, om voedselincidenten te voorspellen en om het consumentenvertrouwen te verhogen.
De transparantie wordt binnen heel de productieketen dus groter: je kan nagaan welke weg een product heeft afgelegd en wie verantwoordelijk was voor welke schakel in de keten. “Bedrijven krijgen een steeds grotere hoeveelheid data te verwerken. Ze kunnen artificiële intelligentie (AI) gebruiken om deze gegevens te analyseren en om verbanden te leggen, waartoe de mens niet in staat is”, vertelt Régis Coli, manager bij de Waalse innovatiepool Wagralim.
Om het delen van data doorheen de agrovoedingsketen te faciliteren, beschikt ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, over een datadeelplatform, DjustConnect. “Bedrijven uit de agrovoedingssector kunnen via DjustConnect de vele opportuniteiten van de data-economie ontdekken en benutten, zonder dat ze de controle over hun data verliezen”, zegt Stephanie van Weyenberg van ILVO.
4. Ziektekiemen sneller in de kiem smoren met WGS